hard-disk

5 sfaturi simple de întreținere a calculatorului

Publicat pe Publicat în Sfaturi

Câteva sfaturi de întreținere PC ușor de aplicat de către oricine ce pot mări mult durata de funcționare fără probleme a calculatorului. Nu irosiți bani pe sisteme noi, reparația într-un service specializat costă o mică parte din costul unui PC nou. În acest articol voi relata câteva modalități simple de întreținere care reduc considerabil riscurile unei defecțiuni majore.

 1. Faceți copii de siguranță pentru fișierele importante. (backup)

Toate documente importante ar trebui să aibă copii de siguranță (backup). E o regulă elementară care asigură posibilitatea recuperării fără probleme a datelor compromise.

Atunci când un computer este reparat, sau dacă diverse programe trebuie reinstalate, deseori este necesar ca memoria să fie ștearsă. Acest fapt poate crea multe probleme dacă nu există o copie de siguranță. Investiți într-un hard-disk extern care să conțină copii ale tuturor datelor importante, astfel încât acestea să fie la îndemână în caz că PC-ul are probleme.

 2. Păstrați calculatorul curat.

Asta nu înseamnă doar să-l stergeti de praf, ci să-i asigurați protecția împotriva programelor dăunătoare funcționării acestuia (viruși, troieni, malware, etc).

Aceasta protecție este relativ simplă și fără costuri. Firme de software anti-virus precum AVG, Avira și altele, oferă gratuit programe antivirus. Protecția de viruși presupune mai mult decât simpla instalare a unui program. E foarte important să nu downloadați fișiere și aplicații suspecte, deoarece acestea sunt sursa principala de propagare a virușilor. E important să tratati cu suspiciune mail-urile nesolicitate, sau de la expeditori necunoscuți.

 3. Nu încărcați inutil memoria PC-ului.

Una din cele mai comune cauze care încetinesc un calculator – de altfel în stare perfecta – este dezordinea inutilă și nedorită. Fișiere vechi de instalare, colecții de filme, sunt cele mai comune cauze ale încetinirii unui sistem care era mult mai rapid la momentul achiziției.

Este o regula de baza să curățați periodic calculatorul de date inutile (există programe gratuite care fac asta, sau utilitare ale sistemului de operare). Calculatorul funcționează optim cu maxim jumătate din memorie plină. Dacă aveți nevoie de spațiu suplimentar folosiți un hard-disk extern pe care îl decuplați atunci când nu aveți nevoie de el.

lenovo
sursa: lenovo.com

 4. Reordonați sistemul de fișiere.

Reordonarea fișierelor este cea mai ușoară cale de a restabili viteza de procesare a sistemului. Calculatoarele stochează implicit informațiile în ordine cronologică, dar acest fapt duce rapid la încetinirea procesării acestora.

Prin defragmentarea datelor pe fiecare partiție (defrag, defragmentation), viteza sistemului crește spectaculos. Acest proces reordoneaza fișierele, astfel încât acestea sunt mult mai rapid găsite și accesate de procesor. Opțiunea este ușor de găsit în panoul de control (Control Panel).

 5. Întreținere regulată.

Îndeplinirea acestor sfaturi de întreținere în mod regulat vă îmbunătăți performanța generală a sistemului, fără dificultate sau costuri suplimentare.

Pentru a evita reparația scumpă, noi îți recomandăm 2 etape care trebuie făcute periodic: Reinstalezi sistema de operare și  Curățarea de praf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *